Biografie

Ik bracht mijn jeugd door in een klein dorpje in Friesland, Gaastmeer. Met destijds zo’n 400 inwoners en meer koeien dan mensen. Een idyllische plek aan het water, waar mijn ouders een camping en boerderij met melkkoeien hadden, die ze hadden overgenomen van pake en beppe. Hier ontdekte ik als een klein krullenbolletje de wereld. Ik speelde veel buiten in de natuur. Waar volop ruimte was om de wereld spelenderwijs te ontdekken.

 

Kunstacademie

Naarmate ik ouder werd wilde ik graag mijn grote fantasie delen met een grotere groep mensen Daarvoor moest ik toch het kleine vertrouwde wereldje op het platteland verlaten en verhuizen naar de stad. Niet erg, vond ik. In de grote stad waren heel veel verschillende mensen; met andere soorten kleren, haren, beroepen en ideeën. Eigenlijk was daar veel meer mogelijk. Mijn krullen waren inmiddels langer geworden, net als ikzelf. Na de opleiding grafisch vormgeven aan het Cibap, koos ik voor Artez, de kunstacademie. 

 

Van tekening naar resultaat

Tijdens mijn stage wilde ik ruimtelijke ervaringen creëren. Ik zocht naar een bedrijf dat vanuit ‘het conceptuele’ een beleving wilde creëren door deze te visualiseren. Ik vond mijn droomstage in Amsterdam; bij een van ’s lands grootste tentoonstellingsvormgevers. Met elkaar werkten we aan diverse tentoonstellingen. Het proces van tekening naar resultaat vond ik heel interessant. Ik heb geleerd dat ‘trechteren’ belangrijk is: uitwerken van één idee, in plaats van doorgaan op alle opties. Vanaf dat moment las ik veel: over kunstgeschiedenis, geschiedenis in het algemeen, filosofie maar ook over hoe andere creatieve geesten te werk (zijn ge)gaan. 

 

Met de wind mee

Na de crisis voorbij gezeild te hebben in een Optimist, werd het windstil. Op dat moment mocht ik inschepen op een Platbodem. Meteen trok de wind aan. Er kwam namelijk een advertentie op mijn pad die alles veranderde. Een creatieve onderneming zocht een vormgever en conceptenbedenker van pretparken, museums, dierentuinen en festivals. Ik wil dit, dacht ik. Ik reageerde en kreeg de baan. Ik heb mijn droombaan nog steeds, deze combineer ik met mijn eigen onderneming, Flapperart.

 

Eigen kunst

Flapperart is heel persoonlijk. Hier vertaal ik mijn visie op kunst en de spelelementen van het leven naar kunst. (lees visie) De afgelopen jaren heb ik diverse projecten ondernomen in combinatie, zoals, naam. Ik haalde kunst van binnen naar buiten, met als doel om de ouderen in de straat meer aandacht te geven. Ik werk ook in opdracht. Zo ontwierp ik een logo voor een collega- ondernemer die zichzelf visueel zichtbaar wilde maken op een bijzondere manier. (Bekijk kunst)

 

Quote:

 ‘Het leven is een inspirerende zoektocht. Ook al lijkt het soms dat je niet vooruit gaat, toch telt elke stap mee. Wanneer je eerlijk tegen jezelf bent en nieuwsgierig blijft naar wat er nog meer is, kom je uit waar je wilt.’

Marijke Flapper