Kunstproject: Van binnen naar buiten

kvbnb_pag8

Het kunstproject:

“Van binnen naar buiten”

In de Hertenstraat staat zorgtehuis Anna Heerkens. Hier wonen dementerende ouderen in woongroepen, afgesloten van de buitenwereld. De muren en de deuren zorgen voor afstand tussen de buurt en het zorgtehuis. Hoe zorg je ervoor dat de buurt de dementerende als buren gaan zien? Waarom zou jij naar binnen gaan als je ze toch niet kent en zij jou niet? Wat kan je als buur betekenen voor deze mensen die je niet onthouden? Allerlei realistische vragen maar uiteindelijk gaat het om dat gevoel dat je ze geeft dat ze er nog steeds toe doen en dat ze onderdeel zijn van deze maatschappij. Het gevoel van een mooie dag blijft ook belangrijk voor deze mensen, ook al kunnen ze niet meer uitleggen wat ze hebben gedaan.

Door het kunstproject “van binnen naar buiten“ wilde ik als buurtbewoner meerdere buurtbewoners naar binnen krijgen bij Anna Heerkens. En uiteindelijk meer “dementerende ouderen“ naar buiten. Omdat je ze niet kent is de drempel hoger om naar binnen te gaan. Daarom moest er een aanleiding te verzinnen zijn die mensen een reden gaf om binnen te komen. En wat hebben deze bewoners te bieden? Ze hebben prachtige en soms getekende gezichten die veel levenswijsheid bezitten alleen niet meer verbaal kunnen uiten. Daarom willen we met buurt, bewoner en begeleider portretten gaan schilderen. Een portret geeft een persoonlijkheid weer en tijdens het schilderen is er aandacht voor elkaar.

Het kunstproject is begonnen bij zorgtehuis Anna Heerkens maar heeft inmiddels ook in Raalte bij zorghuis Schuilenburg en in Kampen bij de Amandelboom gedraaid. Bij alle projecten zijn alle deelnemers enthousiast. Het is een mooie wisselwerking tussen verschillende mensen en het zorgt voor aandacht naar elkaar. Uiteindelijk gaat het niet om een perfect portret maar om het proces wat er vooraf ging. Het portretteren is eigenlijk letterlijk iemand observeren, vorm en kleur geven en uiteindelijk tentoonstellen.

Kunstenaar Marcel Goossen heeft de avonden begeleid. In vier avonden leerden de deelnemers een portret maken. Mensen met en zonder ervaring kunnen meedoen. Marcel Goossen heeft ervaring met het maken van portretten en is ook werkzaam op het maatschappelijke vlak.

Website Marcel Goossen

 

 

Klik hier om het hele boekje met alle verhalen en schilderijen van het project te bekijken

 

PROD_WHK-A_PEP_PEP-4_140924_1_D_fcHR Vragen formulier_kunst van binnen naar buiten

 

 

 

EXPO_kunst van binnen naar buiten_RGB

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Foto’s opening expositie 15 november 2014 Anna Heerkens

Site MAEX waarde bepaling kunstproject “Kunst van binnen naar buiten”

 

 

samenwerking_logo_mede_mogelijk_gemaakt_door_a4